Zobacz nowości
Baza pod makijaż DayLite
Baza pod makijaż DayLite
75,00 zł
szt.
Mus do ciała - Pomarańcza
Mus do ciała - Pomarańcza
43,00 zł
szt.
Krem do twarzy Still Young
Krem do twarzy Still Young
149,99 zł
szt.
Krem do twarzy Make Day
Krem do twarzy Make Day
149,99 zł
szt.
Krem do twarzy Be Perfect
Krem do twarzy Be Perfect
149,99 zł
szt.
Krem do twarzy Be More
Krem do twarzy Be More
149,99 zł
szt.
Kwas Hialuronowy 3%
Kwas Hialuronowy 3%
35,00 zł
szt.
Gentle Care - Puder Myjący
Gentle Care - Puder Myjący
32,00 zł
szt.
Skwalan - co to jest? 0
Skwalan - co to jest?

Obok naturalnych olejków do twarzy, m.in. jojoba, ze słodkich migdałów, z pestek malin oraz kwasu hialuronowego, równie popularnym obecnie produktem, szczególnie pośród kobiet, które cenią sobie prosty skład i wysoką jakość, a także ekologię jest skwalan. Co to jest skwalan? Jakie są jego właściwości i jakie zastosowanie znajduje skwalan w kosmetyce?

Skwalan w kosmetyce

Nie da się ukryć, że jednym z najpopularniejszych surowców kosmetycznych jest obecnie skwalan. Co to jest skwalan i czemu zawdzięcza przychylność milionów kobiet na całym świecie? Otóż jest to organiczny związek chemiczny, a dokładniej węglowodór alifatyczny, będący pochodnym skwalenu, czyli składnika sebum wytwarzanego przez gruczoły łojowe naszej skóry. Skwalan w kosmetyce pozyskuje się w tzw. procesach biotechnologicznych, które wykorzystują innowacyjne technologie przy poszanowaniu środowiska naturalnego. Wytwarza się go z roślin - trzciny cukrowej bądź oliwy z oliwek, poprzez wysycenie wiązań chemicznych, w wyniku czego staje się on trwały, a także odporny na tlen atmosferyczny i promieniowanie. Zarówno skwalan z trzciny cukrowej, jak i skwalan z oliwy z oliwek ze względu na swą wodnistą, oleistą konsystencję zalicza się do kategorii naturalnych olejków do twarzy.

Skwalan roślinny - z oliwy z oliwek i trzciny cukrowej

Jeszcze do niedawna na największą skalę produkowano skwalan z oliwy z oliwek. Obecnie sytuacja nieco się zmieniła. Jak dowodzą najnowsze badania, organiczny skwalan z trzciny cukrowej pozyskiwany z tej rośliny przy użyciu innowacyjnych biotechnologii, na ten moment jest najczystszą, najbardziej zbliżoną do skwalenu obecnego w ludzkim sebum, dostępną na rynku formą skwalanu. Jakie właściwości wykazuje skwalan roślinny? Do jakiego typu cery, potrzeb i problemów jest zalecany? Jak stosować skwalan z trzciny cukrowej w codziennej pielęgnacji?

Skwalan z trzciny cukrowej - właściwości

Nie bez przyczyny skwalan roślinny jest tak popularnym kosmetykiem. Zawdzięcza to cennym właściwościom. Skwalan z trzciny cukrowej jako najlepszy wykorzystywany skwalan w kosmetyce, przede wszystkim nawilża, zmiękcza, wygładza, ujędrnia i regeneruje skórę, a także przyczynia się do lepszego przenikania składników zawartych w nakładanych na twarz kosmetykach. Oznacza to, że skwalan z trzciny cukrowej idealnie sprawdza w pielęgnacji wszystkich typów cery - suchej, mieszanej, tłustej, ale też wrażliwej, naczynkowej, dojrzałej. Można powiedzieć, że uzupełnia on niedobory skwalenu, którego z biegiem lat jest coraz mniej w sebum. Wobec tego, jak stosować skwalan roślinny w codziennej rutynie?

Skwalan z trzciny cukrowej - możliwości zastosowania

Skwalan z trzciny cukrowej ma formę suchego olejku - jest wodnisty i oleisty zarazem, niesamowicie lekki, bezzapachowy, doskonale się wchłania. Podobnie, jak inne naturalne olejki do twarzy można go nakładać bezpośrednio na twarz, np. zamiast serum lub kremu lub odrobinę dodawać np. do ulubionych maseczek glinkowych, kremów czy też wcierek do włosów.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl