Zobacz nowości
Baza pod makijaż DayLite
Baza pod makijaż DayLite
75,00 zł
szt.
Mus do ciała - Pomarańcza
Mus do ciała - Pomarańcza
43,00 zł
szt.
Krem do twarzy Still Young
Krem do twarzy Still Young
149,99 zł
szt.
Krem do twarzy Make Day
Krem do twarzy Make Day
149,99 zł
szt.
Krem do twarzy Be Perfect
Krem do twarzy Be Perfect
149,99 zł
szt.
Krem do twarzy Be More
Krem do twarzy Be More
149,99 zł
szt.
Kwas Hialuronowy 3%
Kwas Hialuronowy 3%
35,00 zł
szt.
Gentle Care - Puder Myjący
Gentle Care - Puder Myjący
32,00 zł
szt.
Woda różana - właściwości i zastosowanie 0
Woda różana - właściwości i zastosowanie

W dzisiejszych czasach producenci kosmetyków stawiają na prosty, naturalny skład. Chętnie sięgają więc po rośliny, które wykazują zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów, paznokci. Zresztą, niektóre z nich wykorzystywano do pielęgnacji już w najdawniejszych czasach. Jednym z takich roślinnych składników jest woda różana. Właściwości i zastosowanie hydrolatu pozyskiwanego z róży damasceńskiej są naprawdę godne podziwu. Wobec tego, sprawdźmy jakie są właściwości wody różanej oraz możliwości zastosowania wody różanej, oczywiście zaczynając od krótkiego wyjaśnienia co to jest woda różana.

Co to jest woda różana?

Zanim przejdziemy do bardziej szczegółowych informacji odnośnie wody różanej, właściwości i zastosowania tegoż produktu, ustalmy co to jest woda różana. Otóż, jest to hydrolat, inaczej woda kwiatowa/podestylacyjna pozyskiwana właśnie w procesie destylacji, w tym przypadku - kwiatów róży damasceńskiej. Stanowi ona bogate źródło cennych witamin. Właściwości wody różanej były znane już w starożytności. Mimo upływu tysięcy lat, możliwości zastosowania wody różanej są nie do przecenienia.

Właściwości wody różanej

Co to jest woda różana? To już wiemy. Najwyższa zatem pora dowiedzieć się nieco więcej na temat wody różanej - właściwości i zastosowania tego naturalnego kosmetyku. Zacznijmy od tych pierwszych. Jak już zostało wspomniane, swoje właściwości woda różana zawdzięcza zawartym w niej witaminom. Pośród nich wyróżniamy: witaminy z grupy B, witaminę A, C i E. Poza tym, woda różana to duża dawka flawonoidów. Wszystko to sprawia, że pośród właściwości wody różanej możemy wymienić: właściwości antyoksydacyjne, tonizujące, antyseptyczne i przeciwzapalne. Co więcej, woda różana doskonale nawilża, koi, spowalnia proces starzenia (m.in. powstawania zmarszczek), wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia napięcie skóry, zapobiega rogowaceniu się, a także oczyszcza. Nic więc dziwnego, że zastosowanie wody różanej w kosmetyce jest tak szerokie.

Zastosowanie wody różanej

Możliwości zastosowania wody różanej są dość różnorodne. Z jednej producenci kosmetyków, przede wszystkim naturalnych, wykorzystują ją jako bazę lub po prostu składnik produktów do pielęgnacji, z drugiej, ze względu na swe właściwości, woda różana sama w sobie jest już doskonałym kosmetykiem. Można ją stosować na zasadzie toniku, a więc po oczyszczaniu twarzy, przed nałożeniem kosmetyków typu esencja, serum, krem. Prócz tego, świetnie sprawdza się w roli odświeżającej mgiełki do twarzy w ciągu dnia. Jeśli zaś chcemy wzmocnić działanie maseczki, ulubioną glinkę kosmetyczną rozróbmy właśnie z wodą różaną. Wreszcie, hydrolatem różanym warto spryskiwać włosy po umyciu - nie tylko je odżywi i nawilży, ale też sprawi, że będą się lepiej rozczesywały.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl